VESTI     25.08.2022.

Muzikoterapija kao zanimljiv način borbe protiv bolesti i stresa

Zamislite život bez zvuka. Ili manje ekstremnu verziju, bez muzike. Jezivo, zar ne? Svi znamo koliki značaj muzika ima u našem životu. Možda joj  ne pridajemo veliki značaj, jer je sastavni deo naše svakodnevice, i uvideli bismo to tek ukoliko bismo nekako ostali bez nje. Ali zašto samo puštati muziku da prolazi kroz naš život, kao usputno zadovoljstvo, kada sve one divne emocije koje budi u nama možemo iskoristiti i napraviti veliku promenu u životu.
Još u 6. Veku pre nove ere, grčki filozof i lekar Pitagora prepisivao je muziku kao lek. Vremenom, nakon gomile naučnih ispitivanja je i dokazano da muzika i određeni tonovi zaista imaju uticaj na naš mozak, i da su u stanju da promene stanje svesti, pa čak i organizma. Uveliko je poznato da klasična muzika poboljšava koncentraciju i pamćenje (Mocart, Bah, Hajdn, Betoven se naročito preporučuju deci).
Brajan Ino, otac ambijentalne muzike, kreirao je čak sobu za opuštanje, tihu i mirnu prostoriju u kojoj pacijenti mogu da se osame i prepuste svojim mislima u muzičko-svetlosnoj instalaciji. Ne morate da meditirate, da trenirate jogu, ili idete na psihoterapiju.

Pokušajte da budete sami svoj doktor. Zašto ne biste, recimo, svakog jutra ustali samo pola sata ranije nego inače (ili nakon napornog dana na poslu), skuvali šolju kafe ili čaja, pronašli mesto u kući koje vam najviše prija, i izabrali omiljenu muziku. Isprobajte sve, počev od klavira, muzike za učenje, flaute, šumova vode, zvuka ptica, zova kitova, i otkrijte šta vam najviše prija. Zvuk Tibetanske flaute, i banbusove flaute je takođe nešto što možete isprobati, i uneti dozu mističnosti i dalekog istoka u vaš dom. Telefon i televiziju svakako zaboravite tokom tih pola sata-sat. Više od toga nije neophodno. Možda će vam u početku biti neobično, ali kada stvorite naviku, i više se opustite, budite uvereni da ćete osetiti promenu. A kada se duhovno osećamo dobro, to počinje da se odražava i na fizički izgled. Čak i dok spavamo spoljašnji nadražaji itekako utiču na nas, tako da pre nego što se ušuškate u svoje tople krevete pustite osmočasovnu muziku za spavanje, na youtube-u možete naći bezbroj varijanti, i ne samo što će vam pomoći da lakše zaspite već će delovati na vašu podsvest dok spavate.

Tim britanskih naučnika i muzičara stvorio je melodiju za koju tvrde da opušta najviše od svih. Da sadrži tonove, ritmove i frekvencije koji dovode do sinhronizacije srca i mozga i potpuno opuštaju. Melodija je nazvana ‘Weightless’Marconi Union.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ