Uz uspešne do uspeha     11.04.2021.

Marija Čalija, vlasnica “Cacao Concept”

Marija Čalija vlasnica je moderne biznis priče koja pokriva sve beauty potrebe savremene žene: od tretmana manikira i kupovine proizvoda za negu, do laserskog uklanjanja tetovaža i laserske epilacije, edukacija, kao i franšize. Vlasnica Cacao Concepta, Marija, mama je i troje deca, pa smo je pitali kako balansira između privatnog i poslovnog, kao i kako funkcioniše franšiza i savete za uspeh.

Marija biću direktna, da li danas u salonima lepote leži zarada? Svedoci smo sve većeg broja salona lepote i svi sasvim solidno rade.

Nega i lepota su večne i neiscrpne sfere, što iz ugla osobe koja se neguje, što iz ugla te profesije koja se konstantno razvija, menja i sve više je u fokusu sa jačanjem uticaja društvenih mreža kao izvora informacija i marketinga. Tako da zaista mi nije iznenađujuće da dosta njih sasvim stabilno i isplativo posluje. Ja nikada nisam bežala od toga da otvoreno kažem da sve dugujem usluzi manikira na osnovu koje sam otvorila prvi salon, pa zatim trajne šminke kojom se danas bavim, ali zarada leži u svakoj sferi u kojoj ćete naglasak staviti na kvalitet, doslednost i posvećenost. Ljubav prema onome što radite podrazumevam kao prvu stavku, jer bez nje nema ni ovih posle. 

Koja je cena uspeha?

Odgovor nije nimalo jednostavan. Pre svega, svako ima svoju definiciju uspeha, svoju skalu i prioritete, ali recimo da sam u poslu dostigla nivo na kome se osećam udobno, samopouzdano i sigurno u svoj rad i put, ali želja za daljim napredovanjem itekako postoji. Bilo je dosta propuštenih odmora, društvenih dešavanja ili jednostavno igre sa decom, bezbrižnih trudničkih dana, a i frustracija prouzrokovanih mojim perfekcionizmom je bilo više nego što treba, moram priznati. Svako odredjuje sebi koliku cenu je spreman da plati.

Vi ste majka troje dece, a svoju firmu ste pokrenuli od same nule. Kako ste pravili i dalje pravite balans između uspešnog preduzetništva i majčinstva?

Tek sada se zaista trudim da uspostavim balans između porodice, slobodnog vremena i posla, jer me je dugo, bez obzira na troje dece i supruga, vukao taj preduzetnički zalet i ritam koji nema pauzu. Poslednjih par godina zaista obraćam pažnju i razmišljam o ceni koju ja kao individua plaćam, a samim tim i moja porodica, naročito jer je i suprug veliki deo našeg biznisa. Težim da ja vladam poslom, a ne on mnome, da jasno definišem svoje prioritete u danu, mesecu, godini. Dodala bih da je u mojoj situaciji i ritmu u kome živim na relaciji izmedju dva grada jako važno umeti reći NE svemu što vas ne vodi ka zadovoljavanju prioriteta, što ne prija, jer vrlo efikasno rešava rasipanje energije i vremena.

Kako funkcioniše Cacao franšiza? Na kojim sve lokacijama rade Cacao fransiže?

Kada smo shvatili da je Cacao Beauty Center mnogo više od ’’zanatskog’’ salona, da je zapravo zaokruženi poslovni sistem, odlučili smo da ga kao kompletan koncept ponudimo tržištu, krajem 2016. godine. Trenutno, Cacao franšize posluju u Užicu, Banjaluci, Podgorici i Zagrebu. 

Franšiza CACAO pogodna je za one koji prvi put pokreću posao, ali i za one koji već vode kozmetički salon, ali žele da poslovanje podignu na viši nivo. Nakon upita od strane interesenata na našu mejl adresu, uzvraćamo setom pitanja kako bismo bolje razumeli ideju iza upita i zatim na osnovu povratnih informacija, stupamo u dalje pregovore. Konačan dogovor zavisi od više faktora, jer želimo da budemo sigurni da taj neko posmatra biznis i Cacao na makar približan način našem, ako ne istovetan.

Koliko je zapravo lakše krenuti biznis kroz franšizu?

Ono što danas nudimo je kompletan i zaokružen sistem, idealan za efikasan rad: čine ga edukacija, opremanje, snabdevanje, organizacija, dokumentacija, HR usluge i marketing. Iz navedenog je vrlo jasno koliko to olakšava ovaj preduzetnički poduhvat i priliku. Been there, done that! Pokušavali, grešili, ispravljali, razvijali, zaključili i spakovali u paket, koji je mnogo više od starter kit-a za ovaj posao. Ne može vam niko 100% olakšati, niti je to poenta, ali preskačete onu prvu fazu tumaranja kroz mrak nesigurnim koracima poput đaka prvaka. Sa dobrim sistemom franšize startujete minimum od 4. razreda, ako ne i od priprema za prijemni u srednju.

Šta su, na osnovu Vašeg iskustva, 3 glavna razloga zašto franšizirati posao?

– Jačanje brenda.

– Posao se širi, a vaše angažovanje je potrebno samo delimično i trenutno.

– Pasivan prihod.

Koja je Vaša preporuka za sve žene koje planiraju da se oprobaju u preduzetništvu?

Preduzetništvo nije za svakoga i to je apsolutno u redu. Ne meri se uspeh time da li ste preduzetnik ili niste, ali smatram da svako treba da pokuša da od nečega što voli i u čemu je dobar napravi preduzetnički poduhvat i prihod. I kroz sam pokušaj će dobiti neprocenjivo iskustvo i zaključke koji će uticati na dalje odluke. Fokus, investiranje u sebe, jasni ciljevi i svakodnevne akcije ka tim ciljevima. Odluči, postavi ciljeve, napravi plan i preuzmi odgovornost. 

Vi pored edukacija, salona, franšize imate i svoj brend kozmetike. Da li imate još neke planove za unapređenje posla?

Pored svega što ste naveli, Cacao Concept je od prošle godine bogatiji za ambulantu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Cacao Fizio Center, a od pre nepunih dva meseca počeo je sa radom Cacao Hair Spa, poseban koncept salona za negu kose, tako da smo zapravo u jeku razvoja novih, a opet srodnih delatnosti, zajedno sa unapređenjima postojećih. 

Koliko je za Vas bitna edukacija u poslu?

Mislim da dovoljno govori činjenica da svake godine prodjem bar po 2-3 nove edukacije i uvek imam planove za naredna ulaganja u nova znanja. Taj stav se trudim da prenesem i svima sa kojima radim, tako da edukacija uz posvećenost i kvalitet zauzima prioritetno mesto u mom poimanju posla. 

Šta je za Vas dobar marketing?

Kreativan, inovativan, autentičan i, možda će zvučati kontradiktorno samom pojmu marketinga, ali nepretenciozan. 

Koji je Vaš biznis moto?

Feel yourself and “just do it”.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ