INTERVJU     31.03.2017.

Saveti za dobar izgled i zdrav život – Neda Vasić, nutricionista

Neda Vasić je diplomirani nutricionista – dijetetičar i svakodnevno pomaže velikom broju ljudi da dođu do željene kilaže na zdrav način bez gladovanja.

Vodi zdravu ishranu i svim onima koji paze na svoje zdravlje i svesni su koliko je ishrana bitna za celokupni organizam i način života. Svi koji žele da obave nutricionistički pregled mogu je posetiti u nutricionističkoj ordinaciji Fit&Healthy.

Za naš magazin dala je odgovor o savremenoj ishrani, treninzima, kao i dodatne savete koji će svima puno značiti.

  • Šta mislite o poznatim dijetama i da li preporučujete neke?

Nisam pristalica raznih novonastalih dijeta, posebno onih koje nisu dobro izbalansirane u pogledu svih važnih nutrijenata jer se tako može poremetiti krvna slika i oslabiti imunitet. Pre svega sam za zdravu ishranu, koja se zasniva na pravilnoj kombinaciji namirnica kako bi se olakašalo varenje i kako bi organizam najbolje usvojio sve potrebne nutrijente koji su mu neophodni za pravilno funkcionisanje. U svojoj praksi pri pravljenju plana ishrane pridržavam se preporuka WHO – Svetske zdravstvene organizacije. Zdrava ishrana podrazumeva da svakodnevno unosimo dovoljno belančevina, ugljenih hidrata, zdravih masti, vitamina, minerala, dovoljan unos tečnosti i antioksidanata, kao i pravilan vremenski razmak između obroka, i naravno smanjiti konzumiranje rafinisane hrane, slatkiša, zaprženih jela… Pri pripremi obroka vrlo je bitno voditi računa i o načinu pripreme tog jela i pritom koristiti kvalitetno posuđe.

  • Koliko je bitno da pratimo kalorijsku vrednost namirnica na proizvodima koje kupujemo?

Što se tiče kalorija ja im ne pridajem mnogo značaja. Uvek mi je bitniji kvalitet neke namirnice nego kvantitet, odnosono kalorije, ali naravno svaku namirnicu treba konzumirati u umerenim količinama. Ukoliko vam se jede neki slatkiš slobodno ga možete pojesti bez griže savesti ali u umerenim količinama i ponekad. Ne bi trebalo da vam u svakodnevnoj ishrani budu zastupljeni razni slatkiši, čokolade, pekarski proizvodi, grickalice, kolači, punomasni sirevi, gazirana pića…

  • Koja namirnica po Vama je najpotrebnija u svakoj ishrani?

Nema određene namirnica koja je nezamenljiva. Ono što bih naglasila da je poželjno da u vašoj svakodnevnici bude zastupljeno je dovoljan unos tečnosti (voda, čajevi, limunada, ceđeni sokovi) i što više svežih namirnica (pre svega sveže voće i povrće koje obiluje antioksidantima i biljnim vlaknima). Ukoliko su stalan osećaj umora, suva koža, tamna boja urina, grčevi u mišićima i nedostatak energije česta pojava u vašoj svakodnevnici, vrlo je moguće da ste konstantno dehidrirani i da ne unosite dovoljno vitamina i minerala. Kada pijete dovoljno tečnosti u toku dana imaćete više energije za svakodnevne aktivnosti, bolju pokretljivost creva, kao i bolji dotok nutrijenata i kiseonika do svih ćelija!

  • Koliko dnevno tečnosti treba da popijemo?

Adekvatna količina tečnosti koju treba da popijemo u toku dana zavisi više faktora: od naše kilaže, klimatskih uslova, stepena fizičke aktivnosti, fiziološkog stanja organizma… Tako npr. osoba koja ima 60kg treba da popije oko 2.5 L tečnosti dnevno – putem vode, ceđenih sokova, čajeva…

  • Koja je optimalna vrednost masnoće u telu za žene?

Optimalan procenat masti u telu za žene je ispod 30%. Međutim ukoliko želite da budete baš zgodni onda taj procenat treba da bude oko 20% . Svaka osoba, ma koliko bila mršava, mora imati određeni procenat masti u organizmu jer su masti neophodne za život. Kod žena je neophodno da postoji minimalno 10-13% masti, dok bi sve ispod toga negativno uticalo na proizvodnju određenih hormona i poremetilo menstrualni ciklus.

  • Šta je po Vama najbolji način da se rešimo celulita pred letnje dane?

U borbi protiv celulita zaista može da pomogne dobro izbalansirana ishrana koja će pospešiti čišćenje organizma i eliminaciju celulita.
Postoji veliki broj krema, tretmana, masaža protiv celulita, ali većina ovih tretmana nema dugoročan efekat na gubitak celulita. Da bi se rešili celulita, mora se početi od uzroka, a to je nepravilna ishrana. Čim korigujete ishranu videćete sigurno sjajne rezultate! Pre svega treba izbaciti iz ishrane rafinisane namirnice, slatkiše, kolače, torte, mlečne čokolade, punomasne sireve, majonez, prženu i pohovanu hranu, masna mesa, zaprške, smoki, čips, grisine, burek, prženice, kajmak, gazirana pića, sokove sa dodatkom šećera, a povećati unos vode, limunade, čajeva (zeleni čaj, čaj od đumbira) i koristiti niskomasne mlečne proizvode (niskomasni jogurt, kiselo mleko, mladi sir), kao i nemasne delove mesa. I naravno povećati fizičku aktivnost sa akcentom na topljenje masti – aerobik, trčanje, plivanje, vožnja bicikle…

  • Koliko je važna fizička aktivnost u procesu pravilne i zdrave ishrane?

Fizička aktivnost je jedan od bitnih koraka u poboljšanju zdravlja. Nepravilan način ishrane i manjak fizičke aktivnosti su glavni faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti, depresije, osteoporoze, dijabetesa… Regulisanje telesne težine mnogo brže se postiže uz fizičku aktivnost. To moze biti aerobik, trčanje, brzi hod, košarka, plivanje, tenis, preskakanje vijače, vožnja bicikle ili neka druga fizička aktivnost koja vam se sviđa. Fizička aktivnost povećava volumen mišića, ubrzava metabolizam, pa je čak i 3 dana nakon treninga brži metabolizam nego što je to bilo pre treninga. U toku redukcione dijete uvek preporučujem i fizičku aktivnost, ali ukoliko se radi o jako velikoj kilaži i ukoliko osoba zbog toga nije u stanju da intenzivno trenira, jer bi tako opteretili i zglobove, onda je svakako dobrodošla i samo šetnja koja ce trajati 30 – 60 minuta, barem 3 – 4 puta nedeljno zavisno od obaveza.

  • Koja je vaša formula za zdrav i dug život?

Moja formula za zdrav i dug život je: jedite raznovrsno i umereno, bez prejedanja, pijte dovoljno tečnosti, ne preskačite doručak, izbegavajte obroke 2 sata pred spavanje, krećite se (šetnja ili neki drugi vid fizičke aktivnosti), uvek nađite malo vremena sa sebe i odmor, smejte se, razmišljajte pozitivno baš svaki dan, radite ono što volite, okružite se ljudima koji vam prijaju i uživajte u životu svakodnevno!

 

Fotograf Natalia Salnikova
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ