DIJETA     27.10.2021.

SEZONA STOMAČNIH TEGOBA: Jednostavno i brzo rešite se dijareje

Dijareja spada među najčešće stomačne tegobe savremenog čoveka, a procena je da svako ima dijareju barem nekoliko puta godišnje, dok je neki dobijaju i mnogo češće. Sezona stomačnih tegoba je tu, a evo kako da se adekvatno zaštitite, ali i rešite istih.

Osim što ukazuje na problem sa varenjem, dijareja je za osobu koja je ima i vrlo iritantna i predstavlja izuzetno neprijatno iskustvo, koje svako želi da izleči i dovede u red u što kraćem mogućem roku.

Uobičajeni simptomi dijareje uključuju: učestale, vodene stolice, grčeve u stomaku i nadutost.

Proliv je često način na koji se vaše telo nosi sa poremećajima u gastrointestinalnom sistemu.

Rešenje za proliv postoji

1. Hidratacija kao lek za proliv

Hidratacija je veoma važna kada imate dijareju. Dehidracija od dijareje može biti fatalna kod male dece i starijih odraslih osoba. Nastavite sa dojenjem ili ishranom adaptiranim mlekom kod novorođenčadi koja imaju dijareju. Često treba uzimati male količine rastvora za hidrataciju.

Alkohol, mleko, soda i druga gazirana pića ili pića sa kofeinom ne treba koristiti za hidrataciju, jer mogu pogoršati simptome.

2. Catidral®  kao rešenje za dijareju

Catidral® prašak za oralni rastvor koji sadrži diosmektit i elektrolite neophodan je za tretman #dijareje, bez obzira na uzrok njenog nastanka. Rehidrira, neutrališe patogene i toksine, jača barijeru sluzokože tankog creva. Korišćenjem ovog praška ponovno se uspostavlja ravnoteža u crevnoj mikroflori, u kojoj preovlađuju dobre bakterije važne za očuvanje imuniteta. Odlična stvar kod ovog praška je što je pogodan i za decu od druge godine života. Svi smo svesni da su kod njih pojave prolivaste stolice vrlo česte iz više razloga.

3. Probiotici kao lek za proliv

Probiotici su izvori „dobrih“ bakterija koje deluju u vašem crevnom traktu na stvaranje zdravog crevnog okruženja. Oni su u osnovi živi mikroorganizmi koji postoje u određenoj hrani, uključujući:

stare meke sireve

kvas od cvekle

švapski sir

tamnu čokoladu

zelene masline

kefir

kiseli kupus

kisele krastavce

hleb od kiselog testa

jogurt

Probiotici takođe dolaze u obliku praha ili pilula. Važno je dobiti odgovarajuću medicinsku negu u slučajevima akutne dijareje. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete probiotičke suplemente za lečenje dijareje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ