GASTRO     13.02.2023.

SLAVIMO DAN VINA I LJUBAVI! Pripremite OVO kuvano vino za zdravlje i bolje raspoloženje

Da kuvano vino prija, ali i leči nije nepoznanica. Deluje kao tečni antioksidans, pa štiti srce i krvne sudove. Uz to sprečava upalne procese u telu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

Ovaj magični napitak može biti upotrebljen i za ublažavanje simptoma prehlade. Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Takođe i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u lekovitosti ovog pića.

Neka vaš izbor i ove zime i jesni bude kuvano vino kao lek za prehladu u grlobolju. Dodajte u njega i par štanglica čokolade za još potpuniji efekat. Zgodan trik zar ne? Ovaj topli zimski napitak greje i dušu i telo, popijte ga pred spavanje. Jedna šolja biće dovoljna. Ne samo što ćete se zaštiti od virusa već ćete popraviti krvnu sliku. A ujedno i opustiti umorne mišiće i nerve posle napornog dana. A začini koje ste dodali delovaće na vaš organizam antibakterijski i antifugalno.

Čak i ukoliko niste prehlađeni naša topla preporuka je uživanje uz ove predivne lekovite arome.

Foto Pixabay

Kako se pravi kuvano vino?

Vino ne treba da prokuva već je potrebno da se zagreje do određene temperature. To je oko 75 stepeni jer na toj temperaturi alkohol počinje da isparava. Možete prvo zagrejati samo malo vina sa začinima jer će alkohol mnogo više „izvući“ arome iz začina nego kada se kuva jelo, a posle dodati ostatak vina.

Drugi način kuvanja je da se skuvaju voda i začini, pa da se vino sipa u to neposredno pred služenje.

Začini koji se najčešće dodaju vinu su cimet, karanfilčići, limun, lovor, suve smokve, anis, pomorandža, đumbir, biber, med i šećer.

Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.

Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše, piše sajt Agromedia.

U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…

Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.

Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ