INTERVJU     27.11.2023.

“Žene su oslonac i STUB svake države, a danas upravljaju NAJBITNIJIM sistemima i institucijama”, potpredsednica Narodne Skupštine Sandra Božić otkrila sve o ženskim čajankama i planovima za budućnost

Potpredsednica Narodne Skupštine i zamenica predsednika parlamentarne grupe Sandra Božić u razgovoru s nama otkrila je koliko je danas teško biti uspešna žena, da li i kako je moguće pronaći balans između karijere, sebe i porodice, ali i sve o značaju SNS čajanki, kao i planovima za budućnost.

Naravno da se sećam. Taj dan svakako spada u zbirku onih uspomena koje su zaista neizbrisive.

To je bilo ispunjenje sna koji sam imala još kao dete. Vreme i okolnosti odrastanja moje generacije su bile po mnogo čemu specifične. Godine obeležene ratovima i stradanjem su učinile da verovatn svi mi brže sazrevamo i umesto crtaća neretko je celokupan program bio posvećen vestima.

Iz tog razloga je i moje interesovanje za politikom bilo izraženo dosta rano. Nastavljeno je tokom studija i postalo je ne deo života, nego život. Tako da je taj dan zaista za mene bio poseban, svečan, izmešanih osećanja radosti i straha, odgovornosti, treme…ali svakako velike sreće!

Ali sam znala da za mene ništa više neće biti isto.

Izuzetno teško, ali se zaista trudim da svaki slobodan trenutan provodimo zajedno.

Moje ćerke su već odrasle mlade dame koje imaju svoje obaveze tako da im mama puno ne nedostaje, naravno one uvek više nedostaju meni. Ali šalu na stranu, danas je teško uskladiti privatan i poslovni život, ali ja kao samohrana majka ulagala sam dodatne napore kako ne bih dozvolila da privatan život trpi. Naravno takvih žena koje moraju biti i dobre majke i dobre domaćice, supruge, ćerke i ujedno uspešne u poslu kojim se bave je toliko u Srbiji. I sve žongliramo sa više loptica u vazduhu nego sto je to realno, ali radimo to iz dana u dan.

I zato mislim da su žene kao i oduvek heroji, oslonac i stub svake porodice i svake države. 

I moramo učiniti sve kako bi mogle da se u svakoj ulozi koju žele ostvare u potpunosti, uz punu podršku društva ali i države. I za to ću se u njihovo i svoje ime boriti uvek!

Više bih se oslonila na ono što gotovo svakodnevno čujem u razgovoru sa ženama. Mislim da svaka žena u Srbiji vidi jasne promene u pogledu stvaranja ravnopravnog društva u kojem žene imaju jednako učešće kao i muškarci. Počeli smo sa promenama koje su dovele do većeg učešća žena u političkom životu. Žene danas upravljaju najbitnijim sistemima i institucijama i to pokazuje odnos koji SNS ima prema rodnoj ravnopravnosti. Očekuje nas još mnogo posla kada govorimo o poboljšanju položaja žena od sprečavanja nasilja prema ženama, podjednakog plaćanja rada, preko nastavka aktivnog podsticanja ženskog preduzetništva, pa sve do unapređenja položaja i zaštite višestruko diskriminisanih i osetljivih grupa.

Drago mi je što i gospodin Miloš Vučević jasno prepoznaje i zalaze se za unapređenje položaja žena u našem društvu. To je nastavak politike predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića.

Nijedna vlast pre 2012. godine nije odgovornije i ozbiljnije od SNS pristupila rešavanju pitanja koja se tiču položaja majki u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu za finansijsku podršku porodica sa decom, od čega moram da izdvojim podsticaje za kupovinu prve zajedničke nekretnine za mlade roditelje, kao i povećanje finansijske podrške za rođene dece. Danas konačno imamo jaku i stabilnu državu koja može da brine o najmlađima i njihovim roditeljima; što do 2012. nije bio slučaj. Ova inicijativa je došla u trenutku kada smo beležili demografski pad, što je polako počelo da se menja i verujem da će tek dati rezultate. Sve ono sto smo izgradili i postigli do sada, nema nikakvu vrednost ukoliko nemamo kome to i da ostavimo.

Pitanje položaja majki preduzetnica je takođe od izuzetnog značaja i bitno je da se radi na izjednačavanju uslova sa drugim zaposlenim ženama. Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom načinjeni su prvi koraci u izjednačavanju položaja što je, verujem, samo početak. Važno je da čujemo potrebe svih kategorija stanovništva i da u skladu s tim delujemo, sto je predsednik Vučić više puta pokazao svojim primerom.

Ideja Unije žena upravo je potekla od Aleksandra Vučića, koji zna šta znači majčinska briga i sa kojom pažnjom i posvećenošću žene uzimaju učešće u političkom životu. Izuzetno je važno kada na najodgovornijoj poziciji imate nekog kome žene najviše veruju; podsetiću samo da je većina žena na predsedničkim izborima pružila podršku predsedniku Vučiću, što jasno govori o tome šta žene misle o politici stabilnosti i prosperiteta koju vodimo zajedno sa predsednikom Srbije. 

Predsednik Vučić je takođe zaslužan i za 40% žena u Parlamentu, jer bez njegove podrške u stranci ta ideja ne bi bila realizovana. Tada je video dalje od političkih razlika, jer podsetiću vas da je taj predlog dala opoziciona poslanica u tom trenutku, gospođa Gordana Čomić.

Nedavno smo počeli sa okupljanjima žena širom Srbije na čajankama, gde se upravo govori o položaju žena i na koji način zajedno možemo da učinimo još više za žene u Srbiji. Imala sam priliku da zajedno sa koleginicama iz stranke razgovaram sa uspešnim ženama i preduzetnicama, čule smo različite konstruktivne ideje uz mnogo pohvala i poruka podrške. Posebno se ističe značaj donacije mamografa bolnicama u svim većim mestima, što je još jedna od inicijativa predsednika Vučića. Zadovoljstvo građana podstaknuto ovakvim projektima pokreće me da nastavim sa kolegama i koleginicama iz SNS da radimo na svemu onome što će poboljšati život svih građana Srbije.

Lepota je relativna stvar i kako kažu, u oku je posmatrača. Ja oduvek vodim računa o sebi i trudim se da osnovna nega uvek bude prisutna. A to pre svega znači da budem uredna i svedena. Nažalost, politički protivnici kada ne mogu intelektualno i politički da vam odgovore i pariraju uvek pribegavaju seksističkoj diskreditaciji. I u to uglavnom uključujući stereotipe kojim vređaju svaku ženu u Srbiji, gubeći se u blatu u kojem se na kraju samo oni valjaju. Na dami je da uvek ostane dama!

Nikome nije prijatno da bude meta najbrutalnijih seksističkih i drugih komentara, što je sve češća pojava na društvenim mrežama. Posebnu težinu sve to dobija u momentu kada se na meti nađe i porodica. A napadali su mi i decu. Jako je teško u takvim momentima ostati razuman i zadržati prisebnost. Ali nemate drugi izbor. Jer oni koji vas napadaju upravo takvu vašu reakciju i žele da izazovu. Imala sam priliku sve to da iskusim i ne bih to poželela nikome. Biti žena u politici nikada nije bilo lako. 

Mislim da zajedno sa svojim uspešnim koleginicama tu sliku polako menjamo i ne smemo dozvoliti da negativne pojave poput komentara na društvenim mrežama ili reakcije okruženja obeshrabre žene koje bi se bavile politikom. Nažalost, svet politike jeste brutalan i često vas uvuče u blato političkih protivnika, ali ostvareni rezultati i borba za bolje okruženje jeste ono što daje snagu i istrajnost u borbi.

Sigurna sam da ću je pamtiti po još jednoj ubedljivoj pobedi Srpske napredne stranke na predstojećim izborima. A ne želim ništa da zaboravim, sve što se desilo lepo ili ružno pripada meni i sve je lekcija, i dobro i loše .

Instagram will load in the frontend.
==

Nisam zastupnik te teze i ne verujem da nečega morate da se odreknete kako biste bili uspešni. Moj najveći uspeh jesu upravo dve ćerke koje su izrasle u divne devojke i ne postoji stvar koju ne bih učinila za njih. Uvek kada mi je teško u njima i porodici pronalazim pokretačku snagu i to je ono što me u karijeri vodi napred. Bavljenje politikom jeste izazovno i zahteva pun angažman, ali rezultat svega toga jeste stvaranje boljeg mesta za svu decu i generacije koje dolaze; što je po sebi dovoljna nagrada za svakog.

Ostanite hrabre, odlučne i pre svega svoje! I jako je važno da ne dozvolite okolnostima da vas menjaju, vi menjajte okolnosti! A ja ću uvek biti tu kako bi se vaš glas još glasnije čuo!

Jer ne postoji ništa snažnije od ženske solidarnosti!

Foto: Privatna arhiva

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ