JollyWoman blog     14.11.2022.

Kada je stres okidač za sindrom “nervoznih” creva i kako sam se izborila sa istim

Termin “stres” postao je neizostavan deo komunikacije. Gotovo na svakom koraku, a posebno u poslovnom okruženju, možemo čuti stalne razgovore o stresu zbog posla ili gubitka posla, prevelikih obaveza i opterećenja, nedostatka vremena, porodičnih problema i ostalih brojnih spoljnih, za nas stresnih situacija. Nije ni čudo što je tako kad su svuda oko nas takozvani stresori, odnosno podražaji koji negativno deluju na organizam i psihu. Kada nam više ne uspeva da upravljamo stresom i ublažimo ga, telesni odbrambeni mehanizmi slabe i postajemo podložni bolestima.

Procenjuje se da je više od 75% bolesti prozrokovano baš stresom.

Stres simptomi

Kada se jave stres simptomi, sve o čemu tada razmišljamo je kako se rešiti stresa, tj, kako smanjiti stres. Dugotrajna borba sa stresom izaziva mnoge posledice stresa. One se javljaju u vidu nastanka mnogih psihosomatskih bolesti. Bolesti koje se povezuju sa stresom su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, astma, kožne bolesti. Vrlo često su stresom napadnuti i organi za varenje kod čoveka.

Kako prevazići stres počinje sa osluškivanjem svoga tela i praćenja šta vam poručuje, jer vam ono često može dati prave smernice kako se izboriti sa stresom. Posebno obratite pažnju na stomak jer on prvi reaguje na stres.

Baš tako i “nervoza creva“, odnosno sindrom iritabilnog kolona može biti prvi znak da nam okruženje/situacije ne prijaju i da nam izazivaju stres. Veza koja postoji između našeg mozga i stomaka je intezivna i čvrsta. U pitanju je kompleksna interakcija neurotransmitera koji utiču na pokretljivost, sekreciju i osetljivost creva. Stres iz našeg mozga preslikava se i na naša creva.

Statistika kaže da 25% odrasle populacije ima sindrom “nervoznih” creva. Ovaj funkcionalni poremećaj ima dva puta više žena (čak 50% žena preko 35 godina)!

Moji PRVI simptomi

Osim što sam taj stres osećala konstatno, pre svega zbog previše obaveza, jedan od simptoma koji sam uočila, a koji se neprestano širio je kožni problem. Nikada nisam imala probleme sa kožom, nikakve ekceme, ali pre dve godine sam se odjednom osula sva, a po mišljenju dermatologa je upravo osip sličan ekcemu, od stresa.

Naredni simptom je upravo bio sindrom “nervoznih” creva gde mi je telo konstatno slalo poruku da se bori. Upravo ovaj simptom je i bio jedan od okidača da shvatim da mi treba pomoć.

Pored toga što sam krenula kod terapeuta, uspela da se organizujem u pomoć mi je pritekao i Flobian.

Flobian je zapravo probiotik, a za sada postoji dosta podataka koji mogu potvrditi pozitivno dejstvo probiotika na simptome poput bolova u stomaku, povraćanje ili dijareju.

Na primer – 25 godina istraživanja i 60 kliničkih naučnih studija u kliničkoj praksi potvrđuju efikasnost probiotskog preparata Flobian®. On dokazano pomaže da se smanje nadutost i gasovi u stomaku, kao i svi simptomi nervoznih creva. Terapija se zasniva na primeni ovog probitskog preparata koji deluje na uzrok problema i tako sprečava nastanak gasova, smanjuje bolove u stomaku, nadutost i grčeve u stomaku. Flobian® pomaže da se dugotrajno smanje svi simptomi kao što su nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku i time efikasno doprinosi rešavanju problema nervoznog creva.

Instagram will load in the frontend.

Svima koji na propisan način budu koristili preparat Flobian® garantuje poboljšanje.

Pored probiotika, stručne pomoći i sl, probajte i sami da uradite nešto da smanjite stres. Kao prvo, za to je uvek dobrodošla redovna fizička aktivnost (ne morate odmah da se pakujete za teretanu, i lagana šetnja spada u fizičku aktivnost). Ako se pitate kako povratiti apetit koji ste izgubili usled stresa, rešenje je u raznovrsnoj, zdravoj ishrani sa malo masti i izbegavanjem namirnica koje nadimaju, kao i začinjene, ljute hrane. Takođe, smanjite i konzumaciju slatkiša ili se okrenite njihovim zdravim varijantama (presne torte i kolači, keto poslastice). Naravno, alkohol, kofein i duvan koristite minimalno, ukoliko baš ne možete bez njih.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ