ZAPOSLI SE     13.11.2022.

MESEČNA PLATA 6.000€: Ovaj posao možete da radite iako ste iz Srbije – pogledajte uslove

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahteva odricanja, ali možete zaraditi dosta novac. Ukoliko ste zainteresovani za ovaj posao, morate da znate da on podrazumeva težak fizički rad, odvojenost od porodice, strogu disciplinu, odgovornost, koncentraciju tokom celog radnog vremena, ozbiljnost i poštovanje tačno utvrđenih procedura, jer i najmanja greška može životno da ugrozi vas ili vaše kolege.

Za rad na naftnoj platformi vam ne treba neka posebna škola, međutim postoje pozicije za koje se traži diploma. To su uglavnom inženjeri elektrotehnike, geotehnike, petrohemije, metalurgije, geologije.

Neki od poslova koji su traženi na naftnim postrojenjima:

 • pomoćni radnik (održava čistoću, pomaže oko utovara i istovara)
 • pomoćni radnik na palubi za bušenje (obavlja poslove na palubi i pomaže oko bušenja)
 • radnici za održavanje soba i kuhinje (sve od čišćenja, spremanja, kuhanja, pranja)
 • radnik na palubi (uglavnom pomaže pri snabdevanju platforme stvarima)
 • čistač i farber (čišćenje i farbanje)
 • bušač (osoba koja buši, odgovoran za sve što se desi u toku bušenja)
 • mehaničar, električar (održavanje opreme i električnih instalacija)
 • lekar
 • kapetan
 • kranista
 • varioc
 • kuvar i pekar

Kako početi rad na naftnoj platformi?

Kada se odlučite za posao na naftnoj platformi, potrebno je da pronađete stranu agenciju koja zapošljava posadu na naftnim platformama. Da bi konkurisali u jednoj od odabranih agencija morate da posedujete sertifikat B2 koji podrazumeva završene obuke:

 • osnovnog preživljavanja na moru
 • poznavanje protivpožarnog sistema i prve pomoći i zaštite.

Ove obuke koštaju oko 400 evra, a plaća ih iz svog džepa, podnosilac zahteva. Osim toga, neophodno je i lekarsko uverenje da ste zdravstveno sposobni i ono košta oko 360 evra. Takođe podnosite dokaz o obrazovanju i CV. Takođe, za neke poslove na naftnoj platformu potrebno je i da imate određeno radno iskustvo. Takvi uslovi su obično navedeni na konkursima koji zahtevaju više odgovornosti.

Kakvo je radno vreme i ima li odmora?

Na platformi se radi 7 dana, pa onda 7 dana imate odmor, ili 14 dana rada pa 14 odmora, sve dok ne dođete do toga da radite 6 meseci, a ostalih 6 odmarate. Radi se po 12 sati dnevno, a težina posla zavisi od vaših kvalifikacija. Kod upravljačkih i inžinjerskih poslova nema fizičkog rada, a ima poslova koji samo podrazumevaju fizički rad, prenosi Bankar.me.

Kako su platforme uglavnom smeštene na severu, možete očekivati vlažno vreme, kišu, vetrove. Sigurnost je na visokom nivou i dosta se ulaže u to, a sva zaštitna oprema mora da se nosi. Obavezno se psihički pripremite na to da nema silaska sa platforme određen broj dana, ali nemojte da vas ovo razočara jer sve platforme imaju odlične uslove za život. Od teretane i saune, pa preko interneta na celoj platformi. Ukoliko se razbolite imate pravo na poštedu. Svaka platforma ima ambulatnu i lekara i snabdevena je prvoklasnim lekovima svih kategorija. Ukoliko vam se posle 3 dana stanje ne popravi, upućujete se u stacionar na kopnu.

Kakva je zarada?

Zarada na naftnoj bušotini na godišnjoj osnovi, zavisi od posla koji radite i vaših kvalifikacija, iznosi od 24.000 evra do 72.000 evra. Da bi otišli na rad na naftnoj platformi kada vas regrutuje kompanija morate proći nov niz niz zdravstvenih testova, kao i još jedan kurs preživljavanja na moru i spašavanja iz helikoptera (HUET – Helicopter Underwater Egress Training košta oko 1.800 evra).

Sav put, testove i kurseve za razliku od prvog puta sada plaća kompanija koja vas poziva na rad. HUET se obično radi u Škotskoj, kao i kurs preživljavanja na moru, i bez ovoga ne možete raditi, prenosi portal Poslovne.com. Dodaje se i da nije lako doći do ovog posla, te da postoji veliki broj lažnih kompanija koje “zapošljavaju” na naftnim platformama. Takve kompaPrepoznaćete ih uglavnom ako vaš sastanak bude u nekom kafiću, a ne u kancelariji, traže vam pare unapred i govore da očekujete poziv za par dana. Rad na platformama nije nimalo lagan, ali je posao odlično plaćen.

Izvor Mondo.rs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ