Uz uspešne do uspeha     11.04.2021.

Ivana Maksimović – Anđušić, vlasnica “Ivy” brenda i olimpijska vicešampionka

Ivana Maksimović – Anđušić, naša veoma uspešna strelkinja, ušla je u istoriju kada je sa samo 22 godine uspela da osvoji olimpijsku medalju, koja je ujedno bila i stota po redu za našu zemlju, a pored toga, njen vrat su krasila i brojne druge nagrade! U međuvremenu je oružje malo stavila po strani, ostvarila se u ulozi mame i pokrenula je svoj brend torbi. Sada je njen brend postao veoma popularan, posebno među majkama. Ivana je pored toga i ostvarena porodično, a sada čeka i prinovu. S njom smo razgovarali o organizaciji, balansu između porodice, biznisa i sporta i mnogim drugim zanimljivostima.

Ono što sam sigurna da bi Vas većina žena odmah pitala je, kako usklađujete majčinstvo i preduzetništvo?

Kao i za sve u životu, da biste bili uspešni potrebna je dobra organizacija i povrh svega podrška. Za sada se odlično snalazim, iako sam tek na početku razvijanja svog brenda. Imam odlican tim oko sebe, koji je tu da me posavetuje, asistira, odlične majstore koje moji zamisao i dizajn sprovode u delo, a kada je “frka” tu su uvek babe i dede da priskoče u pomoć i učine sve lakšim.

Osim što si mama, sada i trudnica, preduzetnica, ali i sportistkinja neko si ko stalno želi da održi komunikaciju sa svojim pratiocima i fanovima. Šta je ono što Vas žene najčešće pitaju za savet?

Zbog trenutne situacije sa pandemijom, a sada i zbog mog drugog stanja, sportska karijera je malo stavljena po strani, ali nevezano od toga dosta pitanja se tiču samog streljaštva, početaka, recepata za uspeh i slično, a kako je moj profil na drustenim mrežama u poslednje vreme dobio drugačiju formu, javlja se dosta mama pitajući za savete vezano za odgajanje i vaspitavanje dece. Dosta toga i ja naučim iz konverzacije sa njima, što me jako raduje. Na mom profilu se može naći dosta toga, od vežbanja, kuvanja, mode, majčinstva.. tako da se uvek nađe neka tema za razgovor.

Koliko su osobine koje su potrebne za streljaštvo neophodne i za uspeh u preduzetništvu?

Dosta toga je zajedničko. Streljaštvo me je naučilo da budem predana maksimalno, uporna, disciplinovana i uvek fokusirana na željeni cilj. Sve naučeno prenosim i na svoj biznis, jer mislim da je to ključ uspeha.

Kako ste odlučili da pored svih obaveza krenete u samostalni biznis?

Pauza od sporta i prva trudnoća doneli su mi dosta slobodnog vremena, ali i dosta ideja. Sa idejom da stvaram kožne torbe za uspešne i jake žene i mame sam se najviše poistovetila. Sa dolaskom Filipa i nastavkom karijere postalo je malo zgusnuto, ali odluka da istrajem je bila velika, kao i sada kada sa dvoje male dece u budućnosti neće biti ni malo lako, ali svaka žena, pored porodice, treba da ima nešto sto je ispunjava, a stvaranje torbi za Ivy Brand je svakako nešto što mene usrećuje.

Šta je ono što Vas je najviše mučilo kada je preduzetništvo u pitanju?

Iako sam učila školu za to, nikada se nisam oprobala u praksi. Dosta toga još istražujem, učim i rastem kako raste i brend. Svaki početak je težak i nosi sa sobom neke nesigurnosti i sumnje, ali treba biti hrabar za uspeh. Najbitniju ulogu u svemu ovome je odigrao upravo moj suprug koji mi je od početka bio velika podrška i koji nije odustajao čak i onda kada sam ja razmišljala da krenem u drugom pravcu.

Koliko smatrate da je bitna edukacija kada je biznis u pitanju?

Mislim da je edukacija jako bitna i da se konstantno treba nadograđivati i ići u korak sa svetom. Uvek treba izdvojiti vremena, pa i nesto finansija za ulaganje u sebe, jer se to uvek isplati.

U sportu je jasno da morate biti predani, vredni i radni da bi očekivali uspeh. U kojoj meri je sve to bitno kada je preduzetništvo u pitanju?

Kad je sličan biznis mom u pitanju, smatram da koliko si predana toliki će ti i uspeh biti. Kada si sam sebi gazda nekada i više radiš, čak i prekovremeno, ali kada uspeh dođe budeš preponosna i dobiješ vetar u leđa za još veće izazove.

Koliko Vam pomažu jake društvene mreže u prodaji? 

Trenutno se cela prodaja Ivy torbi vrši preko društvenih mreža, i s obzirom na celu situaciju u svetu, mislim da je pravo vreme za tako nešto. U izradi je i sajt, i cela prodaja će se bazirati na online kupovini.

Šta mislite da nedostaje ženskom preduzetništvu u Srbiji?

Nova sam u ovoj sferi i mislim da nisam još uvek kopetentna za takvu vrstu komentarisanja, ali verujem da bi besplatne edukacije, seminari i tribine svakome dobro došle.

Savet za sve one mlade mame koje žele da se oporbaju u preduzetništvu?

Savet bi uvek bio da jure svoje snove. Iako je biti mama full-time job, mi smo jake i stvorene za velike stvari i možemo sve što zamislimo. Još ako je podrška tu, nema mesta premišljanju i dilemi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ