Uz uspešne do uspeha     11.04.2021.

Ljubica Njegomir Živić, vlasnica “Njegomir torte Dezzert&Co”

Ljubica Njegomir Živić je mađioničar koji ispunjava sve želje kada su slatkiši u pitanju. Od malog brenda, Njegomir torte su postale prepoznatljive, kako u Beogradu, tako i širom Srbije. Ljubica je upravo želju za kreativnim radom i kontaktom sa ljudima, a ne kancelarijskim pretvorila u ozbiljan biznis. Kako joj je to “pošlo za rukom” i šta je njen savet za uspeh odgovorila je u pitanjima

Šta je bila inicijalna kapisla za pokretanje ovog „slatkog zanata“?

Prevashodno želja za samostalnošću, kreativnim izražavanjem i stvaranjem nečega novog. Imala sam ogromnu želju da se bavim svojim biznisom koji podrazumeva dosta kontakata sa ljudima, a koji me neće držati u kancelariji. Ako se rukovodimo idejom kakve su ti misli takav ti je i život, ja sam to i dobila. 

Sada već imate prepoznatljiv brend i firmu koja se bavi ozbiljnom proizvodnjom. Koji je Vaš savet, šta je ono što je neophodno da bi ste bili prepoznatljivi i da trajete?

Kvalitet, koji mora da se ogleda ne samo u proizvodu, već u celokokupnoj usluzi koja prati proizvod. 

Proizvodnja hrane je kod nas vrlo čest biznis. Za ovu vrstu biznisa se odlučuju i žene iz manjih sredina. Koliko smatrate sa ove tačke gledišta da je to posao od kog može da se živi?

Slažem se da je proizvodnja hrane čest biznis kod nas. Problem je što je dobar deo te ponude sa crnog tržišta, odnosno iz neregistrovanih firmi pa to donosi, pre svega, rizik za kupce. Takođe takvo poslovanje uskraćuje državu za prihode, a nama na tržištu stvara konkurenciju koja ima gotovo nikakvu odgovornost, a samim tim i troškove.

Koji je Vaš savet za one žene koje žele da krenu Vašim stopama?

Da moraju da imaju puno hrabrosti, upornosti i strpljenja. Ako verujete da imate dobru ideju, skicirajte plan i krenite. Previše razmišljanja u start up ume da bude neprijatelj. Bitno je pratiti sve aktivnosti i uticaje i spremno preduzimati aktivnosti u svakom trenutku. Živite dan po dan i obavljajte posao po posao, a zatim produžite ka onome što dolazi posle. Ne pokušavajte živeti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sve u isti čas. Uspešna je osoba koja je naučila živeti samo u sadašnjosti, ali se uvek kreće kao onome što dolazi posle. 

Kako biste opisali žensko preduzetništvo u Srbiji?

Kao jednu veliku avanturu u kojoj svoje sposobnosti testirate i usavršavate svakog dana.

Kada je o pokretanju posla reč, da li ste imali svoju viziju i biznis plan napisan ili ste se vodili srcem? Koliko su za Vas bitne edukacije u poslu?

S obzirom na korporativno iskustvo koje sam imala pre ovog posla, plan je bio nešto što je neophodno. Upravo to iskustvo i znanje iz prethodnog perioda me je i održalo u izazovnim trenucima. Mislim da su praktične edukacije jako bitne i omogućavaju nam da se izdvojimo od konkurencije načinom razmišljanja i delovanja.

Smatrate li da u biznisu postoji ženska solidarnost?

Kao i u privatnom životu, nemojte se pouzdati u solidarnost, ali budite spremni na veoma prijatna iznenađenja.

Šta je za Vas dobar marketing?

Dobar marketing mora da stvori želju kupca da proba naš proizvod i da sarađuje sa nama. Bez obzira da li je to slika/video na socijalnim mrežama, intervju na portalu ili sam razgovor sa klijentom. Neophodno je pratiti potrebe i reakcije kupaca i dati im obećanje koje ce biti izvršeno. Marketing koristimo, pre svega, da dovedemo klijente da probaju naše proizvode. Kada se to desi potpuno smo sigurni da je kupac naš. 

Kako se borite sa merama koje je nametnula pandemija virusa?

Na samom početku smo odlučili da radimo čak i tokom vanrednog stanja. Nisam želela da svesno donesem odluku da zatvorim posao čak ni na dan. Od samog starta su pojačane marketinške aktivnosti, a to je imalo svoje prednosti. Naime medijski prostor je bio mnogo slobodniji jer je dosta biznisa bilo zatvoreno i nije se oglašavalo. 

Takođe morali smo da postanemo mnogo fleksibilniji u planiranju i brzi u radu. Usled neizvesnosti postalo je uobičajeno da se dekorisane torte poručuju 1-3 dana unapred i to je dosta stresno za sve nas ali smo uspeli da, zajedničkim radom, odgovorimo na gotovo sve zahteve. Klijenti cene kada je biznis tu, za njih, i u ovakvim vremenima. 

Vaš poslovni moto?

Ciljaj visoko, čak i ako omašis mesec ostaćeš među zvezdama.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ