INTERVJU     07.06.2023.

“Ulaganje u sebe je najbolja investicija!”, Branislava Simanić, direktorka u Privrednoj komori Srbije

Ovih dana medicinski radnici, poštanski radnici, policajci, vatrogasci, vozači javnog prevoza, trgovci, prodavci i prodavačice, svi radnici koji nisu dobili mogućnost rada od kuće zaslužuju ogroman aplauz koji zapravo i dobijaju kao vid podrške svako veče u 20h.

Međutim, trebalo bi nagraditi aplauzom i sve javne službenike, privatni sektor, takođe, koji se bori da obezbedi dosta toga, pomogne preduzetnicima, ali smisli i strategiju za dalje tokom pandemije u čitavom svetu.

Zbog toga, bez obzira što radi po ceo dan, izašla je u susret svojim sugrađanima, ne bi li odgovorila na sva pitanja, zato je naš sagovornik gospođa Branislava Simanić, direktor sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Branislava je rođena u Beogradu, završila je IX beogradsku matematičku gimnaziju i diplomirala na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Udata je i mama je jednom dečaku. Dobitnica je priznanja: Najžena XXI veka i Najevropljanka, ali i Žena lider za 2020. . Član je stalnog stručnog saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Vlade Republike Srbije. Takođe, član je i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, kao i Saveta za zapošljavanje grada Beograda.

Poštovana Branislava, u ponedeljak 30. marta u 18h, pored svih obaveza, održavate jednu besplatnu online sesiju o značaju institucionalne podrške privredi u doba virusa Korone. O čemu će sve tačno biti reči tu?

– Ideja je, da u uslovima kada je svet pogođen pandemijom virusa Covid-19, pokušamo što kvalitetnije da iskoristimo vreme koje provodimo kod kuće. Online sesija je prilika da se umrežimo, odgovaramo na pitanja i da pružimo podršku svima kojima je potrebna. Privredna komora Srbije svojim aktivnostima pruža snažnu podršku našim privrednicima i preduzetnicima, a posebno sada kada je u periodu ispred nas potrebno što više ublažiti negativne efekte po poslovanje privrednika i preduzetnika izazvanih pandemijom virusa Covid-19. U narednom periodu planiramo organizovanje što više online sesija, koje su sve podrazumeva se besplatne, a nakon završetka pandemije planiramo organizovanje čitavog niza besplatnih radionica.

Da li su se planovi u Vašem sektoru sada značajno promenili s obzirom na situaciju širom sveta?

– Mi smo na usluzi našim privrednicima i preduzetnicima 24/7 i tako će biti i ubuduće, to se nikad neće promeniti. Svesni smo da ćemo sada biti potrebni privredi još snažnije kao podrška njihovom poslovanju i zato ćemo se maksimalno angažovati kako bi što više smanjili negativne efekte po poslovanje privrednika i preduzetnika izazvane pandemijom virusa Covid-19.

Da li će nakon završetka pandemija biti i dodatne pomoći sektoru preduzetništva, a pogotovo ženskom?

– Ovih dana možete čuti i obraćanja našeg predsednika, gospodina Aleksandra Vučića, koji najavljuje mere podrške privredi. Bitno je da su naši privrednici i preduzetnici svesni da je država spremna da pomogne i zajedno sa Privrednom komorom Srbije preduzme mere koje će pomoći privredi da prevaziđu posledice izazvane virusom Korona. Tu svakako mislim i na žene preduzetnice, naše članice Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije, ali i one koje to nisu, jer mi smo tu za sve njih i uvek ćemo biti. Svakodnevnoo kontaktiramo sa našim privrednicima i preduzetnicima s jedne strane, kao i sa Vladom RS i nadležnim ministarstvima s druge strane i sigurna sam da ćemo pronaći najkvalitetnije rešenje za pomoć i podršku našoj privredi.

Moramo da pohvalimo to što je, članica Sekcije za žensko preduzetništvo, čiji ste inicijator, pomogla razne institucije šivenjem maski. Da li planirate još takvih akcija?

– Moram da kažem da sam ponosna na naše članice Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije koje su se odazvale pozivu da šiju maske za zdravstvene ustanove i sve one kojima su potrebne, a takvih je u ovoj situaciji mnogo. Tu su Nataša Tomić, Gordana Jakovljević, ali pre svega i naša predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije Suzana Perić, čiji studio svakodnevno šije i donira više stotina maski. Iskoristila bih priliku da pozovemo sve koji mogu da se odazovu pozivu države i Privredne komore Srbije da budu volonteri ili da doniraju sredstva, naravno u skladu sa svojim mogućnostima.

S obzirom na vanrednu situaciju i stanje sa virusom, deca uče kod kuće, da li možda planirate na neki način da ih podstaknete da razmišljaju o preduzetništvu kroz vanškolske aktivnosti?

– Uvek je dobro razvijati preduzetnički duh kod dece, ne samo u ovoj situaciji. Cilj nam je da nakon završetka formalnog obrazovanja, što veći broj njih započinje sopstveni posao. Neposredno pred pandemiju korona virusa, održala sam studentima predavanje na temu značaja omladinskog preduzetništva. Mnogi od njih su naši budući preduzetnici, menadžeri, oni su naša budućnost, budućnost Srbije i zato smo mi tu da ih podstaknemo na preduzetništvo, ali i da im budemo snažna podrška svojim konkretnim aktivnostima. Zato i ovaj period treba da iskoristimo što kvalitetnije možemo i svakako je izuzetno značajno da što veći broj dece podstaknemo da razvijaju preduzetnički duh i razmišljaju o preduzetništvu.

Šta biste poručili onima koji upravo sada razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa?

– Naša država posebno stimuliše započinjanje sopstvenog posla i u tom cilju kreiran je čitav niz programa finansijske podrške koji se realizuju kroz različite programe Fonda za razvoj, RASa i Nacionalne službe za zapošljavanje. Svakako će se nastaviti sa ovim programima i u narednom periodu i svi zainteresovani mogu dobiti sve neophodne informacije kod nas u Privrednoj komori Srbije i Sektoru preduzetništva Privredne komore Srbije.

Da pređemo na vedrije teme. Više puta ste bili na naslovnim stranama naših magazina. Mogli smo svi da primetimo da ste veoma stilizovani. Da li volite da nosite odeću domaćih dizajnera i imate li omiljenog?

– Najpre da vam se zahvalim na lepim rečima. Smatram da žena treba da bude pre svega obrazovana, odmerena, sa manirima i da ima sopstveni stil. U redu je da pratite modu, ali potrebno je da nosite ono što vam pristaje i u čemu se dobro osećate, kao i da vodite računa da se obučete u skladu sa prilikom. Smatram da imamo odlične domaće kreatore i da treba da ih podržavamo mnogo više nego do sada. Moja omiljena domaća kreatorka je gospođa Suzana Perić, koju smatram izuzetno talentovanom i kreativnom i da naglasim da nisam pristrasna, imajući u vidu da mi je privatno najbolja drugarica. Njene kreacije nagrađivane su dva puta za redom na Milano fashion weeku i priznanja je dobila od njihove komore mode i tekstila. Treba podstaći i pomoći domaću industriju mode, domaće kreatore, jer sam sigurna da mnogi od njih imaju talenat i kapacitete da postanu svetski brendovi.

Koju Vašu osobinu biste izdvojili kao glavnu za Vaše uspehe?

– Ni jedan uspeh ne dolazi preko noći, pa tako ni moj. Potrebno je mnogo truda, rada , odricanja da biste postigli uspeh. Neophodno je da ulažete u sebe, to je najbolja investicija i samo ono što imate u glavi ne može niko nikad da vam oduzme, mene je tako naučio moj deka. Bitno je da sebi postavite cilj i da idete ka njemu, bitno je da budete uporni i nikad ne odustanete, da kada vas život obori da se obavezno podignete i nastavite dalje. Ja sam neko ko mnogo radi na sebi, ulaže u svoje znanje, a pri tom važim za izuzetno sposobnu ženu. Takođe, timski sam igrač, izuzetno poštujem svoje saradnike i smatram da je najvrednije osobina koju možete posedovati upravo odanost. Ja sam takva, odana, kao saradnik, prijatelj i žena. Ne volim ljude koji izdaju, oni misle da vas time povređuju, a zapravo pokazuju koliko su slabi, nemoćni i ljubomorni i umesto da rade na sebi oni se bave vama, zato su takvi ljudi bezuspešni, a oni jaki i odani uvek se podignu i nastave dalje na putu ka uspehu ili drugim zacrtanim ciljevima. Uvek sam se vodila ovim vrednostima u životu, tako sam vaspitana i zahvalna sam mojoj porodici na vrednostima koje su mi usadili, jer sam izrasla pre svega u dobrog čoveka. A sigurna sam da su živi, da bi bili ponosni na uspeh koji sam postigla.

Šta ste želeli da budete kao devojčica?

– Imala sam predivno detinjstvo. Odrasla sam na Vračaru sa bakom i dekom. Učila sam jezike, engleski i nemački, jer je moja mama studirala u Beču i živela u Londonu, pa sam od malih nogu učila ta dva jezika. Danas govorim još i španski jezik. Takođe, svirala sam klavir, obožavala da igram lastiš i provodila sam dane u parku kod Madere, i dan danas tu stoji raketa na koju sam se pela. Jednostavno, bila sam dete, vaspitana sam da nikad ne izgubim dete u sebi i da treba da budem dobar đak. A da ću zanimanje izabrati kad budem zrelija u skladu sa svojim afinitetima. I tako, iako ekonomija nije bila moj prvobitni izbor, nakon završetka IX beogradske gimnazije (matematički smer), diplomirala sam na državnom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i nikad se nisam pokajala. Izuzetno volim svoj posao i mislim da je to jedan od razloga što toliko uspešno radim svoj posao.

Poruka za sve dame koje još nisu pronašle idealno zanimanje?

– Smatram da nema idealnog zanimanja. Idealno zanimane je ono zanimanje koje volite. Treba da se izborite za svoje želje, svoje snove i radite ono što vas ispunjava. Ukoliko još niste pronašle sebe, a želite da započnete sopstveni posao, moja vrata su vam uvek otvorena, za dobar savet, ali i način kako da realizujete svoje poslovne ideje. Dobrodošle ste kod nas u Privrednu komoru Srbije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ